Денис Шмигаль: Цього року Україна досягла значного прогресу в розвитку громад та регіонів

Впродовж 2020 року створено значний поступ у формуванні умов для розвитку як громад та регіонів, так і країни загалом. Про це у своєму виступі зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відкриваючи діалог Уряду та місцевого самоврядування «Україні — сучасне європейське самоврядування!».

«Завдяки спільним зусиллям у 2020 році вдалося завершити формування нової територіальної основи для утворення органів місцевого самоврядування», — зазначив очільник Уряду.

Зокрема, як відзначив Денис Шмигаль, Уряд затвердив 1469 територіальних громад, а Верховною Радою був схвалений новий адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня, внаслідок чого утворено 136 районів замість 490. Також на новій територіальній основі відбулися місцеві вибори.

За словами Прем’єр-міністра, Уряд активно почав працювати над реалізацією закону, яким впорядковуються питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування й РДА.

«Цей закон стосується впорядкування діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування у зв’язку з утворенням районів. Ми говоримо про правонаступництво щодо майна, про права та обов’язки ліквідованих районних рад і про багато речей, які з цим пов’язані», — зауважив очільник Уряду.

Денис Шмигаль підкреслив, що одне з головних завдань децентралізації — це максимально наближати послуги до громадян і підвищувати комфортність в їх отриманні.

«Ідеться, перш за все, про нові якісні послуги — оновлені лікарні, сучасні школи, цікаве та безпечне дозвілля. Важливо не допустити жодного скорочення об’єктів соціальної інфраструктури. Тепер більшість цих об’єктів будуть передані об’єднаним територіальним громадам, і вони самостійно зможуть ними управляти», — зазначив Прем’єр-міністр і додав, що це особливо важливо у зв’язку з ухваленим законом про оптимізацію мережі та функціонування ЦНАП.

Як наголосив Глава Уряду, ЦНАПи тепер можуть створювати лише органи місцевого самоврядування, й у кожній громаді має бути свій ЦНАП із широким спектром послуг.

Денис Шмигаль також розповів про наступні кроки в реформі, насамперед про вдосконалення окремих норм Конституції, які обмежують можливості завершення в повному обсязі процесу децентралізації.

«Подальші кроки розвитку для кожної громади є дуже індивідуальними. Але важливим є стратегічне бачення розвитку громад на середньострокову перспективу. І для цього ми маємо нову Стратегію регіонального розвитку до 2027 року», — відзначив очільник Уряду.

На завершення Прем’єр-міністр привітав представників місцевого самоврядування з професійним святом та побажав плідної праці задля добробуту людей та зміцнення країни.

У відкритому діалозі взяли участь представники Уряду, народні депутати, члени Асоціації міст України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації громад та інші.