В смт Комишуваха закрили відділення «Ощадбанку»

Масове незадоволення мешканців смт Комишувахи та ближніх до нього населених пунктів викликало закриття, єдиного, на всю територію громади, банківського відділення «Ощадбанку».

Ще на початку  червня поточного року Комишуваська селищна рада  звернулася до голови Запорізької обласної  державної адміністрації Костянтина Бриля  щодо допомоги у вирішенні нагального питання  – не допустити закриття відділення АТ «Ощадбанк»10007/0204, яке обслуговує населення громади. Неодноразово керівництвом селищної ради обговорювалося це питання й з управляючими філії Запорізького обласного управління АТ «Ощадбанк».

На території об’єднаної територіальної громади проживає близько 13 тисяч осіб. Більшість з них користується послугами вищезазначеного відділення: сплачує комунальні послуги, знімає кошти, здійснює переводи тощо.

Але ні втручання  обласної державної адміністрації, ні очільника Комишуваської ОТГ позитивного  результату не дало.

В липні 2018 року голові Комишуваської селищної ради Юрію Карапетяну була надана офіційна відповідь від начальника філії Запорізького обласного управління АТ «Ощадбанк» Ріти Магулєвської : «Юрію Володимировичу! Хочемо звернути Вашу увагу, на те, що територіально відокремлене без балансове відділення № 10007/0204 філії-Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк» розташоване за адресою: 70530, Запорізька область, Оріхівський район, смт Комишуваха, вул. Артема, 27 протягом останніх років є збитковим та має низький рівень навантаження банківських операцій. Філія-Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк» неодноразово зверталась до керівників підприємств та організацій розташованих на території сільської ради з пропозицією співпраці, в частині отримання заробітної плати, встановлення терміналів в торгових точках, відкриття депозитних та поточних рахунків, для забезпечення максимальної кількості мешканців послугами АТ «Ощадбанк» та як результат прибуткової діяльності ТВБВ№ 10007/0204. Проте на теперішній час жодне з підприємств (сільське господарство, сфера обслуговування) не перейшли на обслуговування до АТ «Ощадбанк». Навіть представники бюджетної сфери (сільська рада, школа)  або не є клієнтами нашого банка, або є клієнтами АТ «Ощадбанк» лише частково. Пропозиції керівництва АТ «Ощадбанк» в частині повного переходу представників бюджетної сфери на обслуговування до нашого відділення не мали позитивного результату. Це свідчить про відсутність у мешканців району потреби в послугах АТ «Ощадбанк» та як результату у розміщення відділення в смт Комишуваха. Враховуючи вищенаведене та якщо в найближчий час відділення не продемонструє позитивну динаміку роботи філія – Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк» буде вимушена розглянути питання щодо доцільності збереження ТВБВ в смт. Комишуваха».

Пізніше керівництво філії обласного управління банку повідомило, що:  «Проаналізувавши ситуацію та врахувавши всі фактори та обставини щодо відсутності перспективи подальшої діяльності ТВБВ, а саме невиконання планових показників, зростання витрат на утримання, а особливо витрат на інкасацію готівки до відділення, відсутність потенціалу у нарощенні клієнтської бази – все це змушує керівництво банку застосувати заходи щодо припинення діяльності зазначеної установи та перевести обслуговування клієнтів до найближчого ТВБВ №10007/0201 м. Оріхів.»

Як розповів селищний голова Юрій Карапетян: «Я не можу людей, підприємства, фермерські господарства  змусити стати клієнтом того чи іншого банку. Це вибір кожного. Але те, що Комишуваським відділенням АТ «Ощадбанк» користується більшість мешканців громади – це факт. А особливо люди похилого віку, які оплачують комунальні послуги, отримують пенсії тощо. Все, що було в нашій компетентності ми зробили. Зверталися до усіх установ, які б могли вплинути на дану ситуацію. Але, нажаль, результат не на нашу користь.»