В Запорізькій облдержадміністрації відбувся семінар щодо захисту прав дітей в умовах децентралізації

Напередодні Дня захисту дітей в облдержадміністрації відбувся короткостроковий тематичний семінар на тему: «Роль місцевих органів влади у забезпеченні  захисту прав дітей в умовах децентралізації».

У заході взяли участь начальники служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, представники виконавчих комітетів сільських, селищних, міських об’єднаних територіальних громад області, Департаменту захисту прав дітей та оздоровлення Міністерства соціальної політики України.

Учасники тематичного семінару розглянули питання організації та забезпечення діяльності об’єднаних територіальних громад у сфері захисту прав дітей,  актуальні питання взаємодії органів опіки та піклування виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад зі службами у справах дітей райдержадміністрацій; застосування методичних рекомендацій  Міністерства соціальної політики України щодо організації роботи, спрямованої на соціальний захист дітей; шляхи співпраці для реалізації вимог Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Під час свого виступу представник Міністерства соціальної політики України Інна Гончарук наголосила на необхідності прискорення створення відповідно до чинного законодавства служб у справах дітей у структурі виконавчих органів об’єднаних територіальних громад та передачі їм повноважень щодо захисту прав дітей від служб у справах дітей районних державних адміністрацій.

Заступник голови Преображенської ОТГ Ірина Дроздова презентувала здобутки громади у сфері захисту прав дітей. Адже Преображенська ОТГ є однією з небагатьох громад, де створено службу у справах дітей.

Аналізуючи стан справ у цій сфері в області, начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва зазначила, що одним із основних  напрямів роботи служб у справах дітей є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

У 2018 та першому кварталі 2019 року стан роботи з розвитку сімейних форм погіршився. Так,  на 31.12.2018 відсоток охоплення дітей сімейними формами становив 88,7% (приріст за 2018 рік склав  лише 0,6%). За результатами роботи у І кварталі 2019 року цей показник склав 88,4%, що аналогічно до  відповідного періоду 2018 року.

За підсумками 2018 року  нижчі за середньообласний показник мали 12 територій: міста Запоріжжя, Мелітополь, Токмак та Бердянський, Василівський, Великобілозерський, Веселівський, Кам׳янсько-Дніпровський, Більмацький, Мелітопольський, Оріхівський, Розівський райони.

Стовідсоткового влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за результатами роботи в 2018 році досяг лише Чернігівський район.

За станом на 01.04.2019 на первинному обліку  територіальних служб у справах дітей  перебуває 3727дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (з них дітей-сиріт 1027). У сімейному оточенні проживає 3294 дитини, що становить 88,4%. На сьогодні стовідсоткове влаштування в сімейні форми виховання  забезпечено у Чернігівському районі, стабільно високими (вище 95%) є показники у м. Енергодар (98,73%), Вільнянському (95,97 %), Гуляйпільському (97 %), Приазовському районах (97,9%).

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було і залишається саме усиновлення.

Протягом 2018 року усиновлено 87 дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування: громадянами України – 64 дитини, іноземними громадянами – 23 дитини. У порівнянні з 2017 роком кількість усиновлених дітей зменшилась ( у 2017 році було усиновлено 112 дітей).

За І квартал 2019 року усиновлено 28 дітей (23 – громадянами України, п’ятеро  – іноземними громадянами). Загалом перебуває на місцевому обліку з усиновлення 942 дитини, з них: віком до  року – 11 дітей, 1-5 років – 111 дітей, 6-10 років – 214 дітей, 10-17 років – 606 дітей.

Найбільш поширеною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залишається опіка, піклування. За станом на 31.03.2019 у сім’ях опікунів, піклувальників проживає 2682 дитини (72 % від загальної чисельності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).

Зберігається тенденція перевищення числа дітей, стосовно яких знято опіку, над кількістю дітей, на якими призначено опіку, піклування.

Серед альтернативних форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

За статистичними даними на 01.01.2018 у Запорізькій області  функціонувало 204 прийомні сім’ї, в яких 431 прийомна дитина, та 33 дитячих будинків сімейного типу, де виховуються 223 дитини.

Слід відмітити,  що в 2018 році, як ніколи раніше, в області  було створено 10 дитячих будинків сімейного типу, з них два – у м. Мелітополь за рахунок придбання двох квартир за кошти державної субвенції. Крім цього, Мелітопольською міською радою було затверджено  програму щодо обладнання цих ДБСТ необхідними меблями та іншим приладдям.

Загалом у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях регіону за станом на 01.05.2019 виховуються 703 прийомні дитини та  осіб з їх числа. За чотири місяці 2019 року створено сім ПС, два ДБСТ та  поповнено дітьми прийомні сім’ї, ДБСТ на  14 територіях: у м. Запоріжжя, Мелітополь, Токмак, Бердянському, Василівському, Веселівському, Вільнянському, Запорізькому, Кам’янсько-Дніпровському, Михайлівському, Пологівському, Приазовському, Созівському та  Чернігівському районах.

Проблема забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб з їх числа залишається нагальною. Так, за станом на 31.03.2019 на квартирному обліку перебуває  321 дитина-сирота та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років та 1056 осіб з їх числа віком від 18 до 23 років. Протягом І кварталу 2019 року на квартирний облік взято 65 осіб.

В області діє обласна Програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і осіб з їх числа. Умовою отримання субвенції з обласного бюджету на придбання, реконструкцію житла є 50 -відсоткове співфінансування з відповідного місцевого бюджету. За термін дії Програми на 2016-2018 роки придбано 26 житлових об’єктів для 28 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Наразі Службою у справах дітей розробляється проект Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на придбання житла та реконструкцію житлових приміщень. Передбачається залишити вимогу щодо надання обласної субвенції місцевим бюджетам на умовах співфінансування в розмірі 50 %.

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю