Відрахування аліментів на дитину за ініціативою платника

У відповідності до Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, однак, якщо повнолітня дитина  продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати її до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Так, той із батьків, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні, зокрема, в грошовій формі.

Аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини, а також одним з гарантованих законом джерел їх існування.

Тому сьогодні розповімо про такий спосіб виконання батьками обов’язку щодо утримання дитини як відрахування аліментів за ініціативою платника.

Статтею 187 Сімейного кодексу України встановлено порядок та підстави, за яких можливо відрахування аліментів за ініціативою платника.

Так, один із батьків може подати заяву за місцем отримання доходу, тобто за місцем роботи, виплати пенсії, стипендії, про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії, у тому розмірі та на той строк, які він саме визначає та вказує у цій заяві. При цьому, така заява може бути в подальшому  ним відкликана.

Таким чином, підставою для відрахування аліментів є безпосередньо заява платника, та наявність судового рішення при цьому  не є обов’язковою.

Згідно до вимог Кодексу законів про працю України та Закону України «Про оплату праці» заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.

Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків, що має бути виплачено працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами.

Разом з тим, на підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Підсумовуючи, звертаємо увагу, що ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.