ВІДКРИТТЯ ВАНТОВОГО МОСТУ ЧЕРЕЗ ДНІПРО – ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАВДАННЯ НА ЦЕЙ РІК

У Запоріжжі триває будівництво мостових переходів через Дніпро за програмою Президента України “Велике будівництво”. Цей об’єкт є флагманським у президентській програмі, адже представляє собою складний комплекс з автомагістралі протяжністю 9 км, 6 розв’язок, 26 штучних споруд і 4  позакласних мостів. .

Хід будівництва обговорив сьогодні голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух із заступником начальника Служби автомобільних доріг у Запорізькій області Олександром Горбанем під час поїздки на мостові переходи.

Очільник області відзначив, що роботи просуваються згідно графіка.

  • В цьому році всі зусилля спрямовані на те, щоб відкрити рух вантовим мостом, та усунути ті пробки, які є на під’їзді до мосту Преображенського. Ми всі побачили, як відкриття верхової частини балкового мосту полегшило рух транспорту  з Хортицького району. Тепер чекаємо на відкриття верхової частини вантового мосту. Зараз там триває монтаж вантів – чверть вже встановлено. Це складна інженерна робота, такого в Україні давно не робили, це потребує точності, тож поспішати не варто, – розповів Олександр Старух.

Верхову та низову частини вантового мосту триматимуть 48 вантів – по 12 з кожного боку. 38 з них вже у Запоріжжі, ще 10 прибудуть цього тижня. Нагадаємо, ванти для запорізьких мостів виробляє швейцарська компанія.

Зараз на верховій частині мосту навішено перши три ванти. Після того, як змонтують всі сталеві канати, відбудеться опускання проїжджої частини.

  • Зараз виконуються монтажні роботи, потім геодезичні роботи по кожному ванту. Вимірюється все, щоб було правильно. Якщо провисання вантів не відповідає розрахунковому – виконується натягання або опускання. Все відбувається під жорстким контролем фахівців, геодезистів, проєктувальника. Це така робота, яка не виконувалася в Україні дуже давно, складна задача, не треба поспішати – потрібно все зробити правильно, – розповів Олександр Горбань.

Одночасно з встановленням вантів триває облаштування з’їздів з мосту на набережну магістраль Запоріжжя та до вулиці Тюленіна. Завершити роботи  і відкрити рух верховою частиною вантового мосту планують до кінця поточного року.