Відбулося засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області

 28 листопада 2018 року, в  стінах Запорізької обласної державної адміністрації, під керівництвом губернатора Костянтина Бриля, відбулося засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області.

У заході взяли участь народні депутати України від Запорізької області, перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков; генеральний директор ТОВ СП  «НІБУЛОН», Герой України  Олексій Вадатурський; Надзвичайний і Повноважний посол України та Почесний громадянин Запорізької області В’ячеслав Похвальський; народний депутат України 1-го скликання віце-президент ЗОСПП «Потенціал» Олександр Білоусенко; депутати обласної ради, керівники місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники підприємств, установ і організацій різних галузей, громадськість.

У рамках розширеного засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області були розглянуті два питання: децентралізація влади – нові можливості для регіонів та Запорізький регіон: здобутки та перспективи розвитку.

На засіданні Ради, про переваги реформи децентралізації, здобутки та плани розповів голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян:

“Впровадження реформи децентралізації в країні, дає позитивні результати. Вона здійснюється для того, щоб наблизити владу до людей, розвивати територію, спираючись на потреби та інтереси жителів громади, надання їм якісних та доступних послуг.

У процесі децентралізації громади здобули ресурс, фінанси, повноваження – значний інструментарій і можливості для забезпечення повноцінного місцевого розвитку.

Реформа дала поштовх до повноцінного розвитку громад, можливість поліпшити життя у кожному населеному пункті та у країні в цілому і дозволяє громадянам – самостійно господарювати там, де вони живуть.

Переваг у реформі безліч і мешканці нашої громади відчули їх вже сьогодні: в селах і селищах почали  приводити до ладу дороги, будувати водогони, відновлювати освітлення вулиць, ремонтувати медичні та освітні заклади – все те, що десятиліттями перебувало у занепаді.

Одержані в результаті децентралізації повноваження та ресурси надали нам більше можливостей для розвитку територій, створення сучасної освітньої, медичної, транспортної, житлово-комунальної інфраструктури.

Комишуваська громада була створена 2 роки тому,  в результаті об’єднання  восьми сільських та селищних рад. А це 30 населених пунктів, де мешкає більше 13,5 тис. людей.

Перше, на що ми сконцентрували свою увагу, коли об’єдналися – це відродження закладів освіти, медицини та культури.

Завдяки підтримці народного депутата та керівництва області було відроджено аварійне приміщення Комишуваського Будинку культури та встановлено в глядацькій  залі сучасне опалення, кінообладнання. На сьогодні не одне свято та суботні ранки не обходяться без демонстрації на великому екрані мультфільмів, фільмів, презентацій. Громада зупинила руйнацію Будинків культури маленьких сел Новояковлівка та Жовта круча.

Триває перша черга робіт з реконструкції опорного закладу освіти КЗ «НВК «Джерело»: утеплення фасаду та заміна покрівлі будівлі школи.  Ці роботи ведуться завдяки виділенню  коштів з державного та місцевого бюджетів. Дякуючи підтримці області планується провести й внутрішню реконструкцію будівлі, яка, не побоюся сказати, стане «перлиною усього району».

Кожного року, у рівних частинах розподіляються кошти з місцевого бюджету на  проведення робіт із заміни вікон, облаштування класів у всіх загальноосвітніх закладах громади.

За програмою співфінансування були придбані за кошти обласного та місцевого бюджетів нові автобуси, якими здійснюємо підвіз дітей до  шкіл та дитячих садочків з віддалених сіл  та селищ. Для цього обладнано 15 зупинок.

Як ми знаємо з нового навчального року діти перших класів почали навчання за новими стандартами НУШ. На території  Комишуваської  громади знаходиться 8 загальноосвітніх навчальних закладів, з них 1 опорний з 4-ма філіями, де навчаються більше 1100 учнів. Завдяки злагодженій співпраці працівників Комишуваської селищної ради та допомоги держави і області, на виділені кошти субвенції у розмірі більше 2 млн.грн, для забезпечення якісної, сучасної та доступної середньої освіти, для 4 перших класів було придбано меблі інтерактивні комплекси та дидактичні матеріали. Для старших класів, в опорному закладі «Джерело», були оснащені 5 кабінетів:  1- хімії, 1-біології та 3- математики.

Виділяються кошти й для інклюзивної освіти. Інклюзивна освіта має давати можливість кожній дитині навчатися у комфортних умовах, всебічно розвиватися, спілкуватися з однолітками.

Приділяється увага й облаштуванню дошкільних навчальних закладів. Так, в дитячих садочках громади ремонтуються санвузли, відновлюється каналізаційна мережа та система опалення. Окрім цього замінюється старе та купується нове  обладнання для харчоблоків. По всій території громади було встановлено п’ять ігрових дитячих майданчиків.

На даний час реалізується проект «Новий дошкільний заклад» і найближчим часом малеча Комишуваської ОТГ піде в новенький  корпус.

Одним з головних направлень нашої стратегії розвитку є наближення послуг до громадян та їх доступність.

Комишуваська ОТГ отримала інституційну допомогу у створенні Центру надання адмінпослуг від Програми «U-LEAD з Європою». Експерти допоможуть у підготовці нормативних документів статусу ЦНАП та в організації його діяльності. Громада матиме також підтримку в формуванні структури та штату ЦНАП, в навчанні  персоналу, підвищення його кваліфікації, включаючи ділову етику та гендерний аспект. Крім того, Програма надасть меблі для облаштування робочих місць для персоналу та місць для відвідувачів ЦНАП,  офісну техніку, програмне забезпечення.

Просуваються роботи й у медичній сфері, наразі, на двох нижніх поверхах чотирьох поверхового приміщення лікарні, було проведено капітальний ремонт, де розташувалися КЗ «ЦПМСД», філія №2 ЦРЛ та швидка допомога. В даний час до нас вже надійшли кошти на ремонт 3-го поверху установи.

Значно, за ці 2 роки, змінили автопарк «Центру  первинної медико-санітарної допомоги». Старі УАЗИ, замінили на новенькі SENSE, «Renault Duster» та «Renault Dokker».

Серед досягнень об’єднаної громади можна відокремити і реалізовані проекти щодо реконструкції вуличного освітлення у таких населених пунктах, як смт Комишуваха,  с. Новотроїцьке, с. Новорозівка,  с. Кирпотине, с. Новотавричеське.

В с. Тарасівка, зусиллями КП «Комишуваський Комунальник», було відновлено постачання питної води. Дякуючи допомозі обласного керівництва, мешканці с. Кирпотине, с. Вільне, нарешті, через 5 років, отримали централізоване постачання питної води. Наразі тривають роботи водогону в  с. Новотавричеське.

На території громади було створено потужний автопарк комунального підприємства. Так, для підприємства було придбано: машина вакуумна, автогрейдер, сміттєвоз, самоскид та ланцюговий екскаватор.

На виконання Програми «Про поводження з твердими побутовими відходами” на території Комишуваської селищної ради, було організовано вивіз сміття до полігону м. Запоріжжя з житлових масивів смт Комишуваха та селища Зарічне. Поступово планується облаштувати усі вулиці громади сміттєвими контейнерами та забезпечити населення централізованим вивозом сміття.

За допомогою такого автопарку працівники комунального підприємствам мають змогу облаштовувати ґрунтові дороги, які в негоду непроїзні.

І це вкотре доводить: фінансово незалежні громади можуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки та школи, амбулаторії, будинки культури, дороги, інфраструктуру. Адже змога розпоряджатися власними коштами дозволяє їм спрямовувати фінансування на першочергові потреби й поступово покращувати ситуацію на своїй території.

Децентралізація влади вже помітно змінює нашу країну. Передача нових повноважень та фінансового ресурсу на місця дозволили підвищити спроможність громад. Вони стають сильнішими й успішнішими.

Ми, представники місцевого самоврядування Запорізької області, керівництво держави й області мусимо направити позитивну енергію суспільства в інтересах громад. Стратегічні інвестори території – їхні мешканці. Енергія наших людей стане визначальною, коли вони відчують особисту причетність до розвитку своїх територій.

Тому маємо залучати мешканців громад до процесу складання і обговорення планів розвитку, аби вони відповідали очікуванням людей.

Громадам потрібно їх уточнити і скоригувати, щоб на цій основі затвердити послідовний план розвитку територій на ближчі три роки.

Наявність таких перспективних планів, із затвердженими громадою проектами і механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій.

На мою думку, сьогодні можна лише з жалем говорити,  що реформа децентралізації не  була впроваджена з набуттям незалежності нашої держави. Ми б були одні  з найуспішніших країн Європи. Країну, яка складається з таких сильних громад, важко розхитати і зсередини, і ззовні.

Хочу подякувати  керівництву держави за ту можливість  і той ресурс, який вони дали  нам і я впевнений, що  ми обов`язково скористаємося ним і доведемо усьому світові, що реформа децентралізації була впроваджена не дарма.”

 

Детальніше про засідання у  трансляції: